Onze andere webshops

Verbod plastic disposables: wat betekent dat voor jou?

donderdag 27 juni 2019 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Midden oktober 2018 stemde de EU in met een verbod op wegwerpplastic. De lidstaten, inclusief Nederland, gaven in mei 2019 hun akkoord. Tegen 2021 zouden wegwerp plastic disposables in de volledige Europese Unie verboden zijn. Voor ondernemingen die veel disposables gebruiken, kan dat een aantal belangrijke gevolgen hebben. Gelukkig hebben we bij 4UStore ook nu al een aantal alternatieven te bieden.

Waarom gaat men plastic disposables verbieden?

De hoofddoelstelling van de Europese richtlijn is de geproduceerde hoeveelheid plastic afval reduceren. De nieuwe regels slaan op de plastic producten die meer dan 70% van de plastic zeesoep veroorzaken. Men voorziet wel een overgangsmaatregel waardoor het verbod pas vanaf 2021 wordt ingevoerd. Ook zal het enkel van toepassing zijn op wegwerpproducten waarvoor al alternatieven bestaan, waardoor je nooit zonder disposables zal komen te zitten. Daar zien ook wij van 4UStore nauwgezet op toe.

Welke disposables zullen verboden zijn?

Het verbod slaat op plastic wegwerpproducten waarvoor alternatieven bestaan. Om onder de definitie ‘wegwerpproducten’ te vallen, moet het gaan om producten voor eenmalig gebruik. Plastic tassen die hergebruikt kunnen worden, zullen met andere woorden niet verboden zijn. Maar onder andere plastic wegwerpbordjes, plastic bestek, wattenstaafjes, rietjes, ballonnenstokjes en roerstaafjes vallen wel onder het verbod. Voor deze producten bieden wij van 4UStore diverse alternatieven aan op basis van natuurlijke materialen zoals bamboe. Ook gelijkaardige producten op basis van herbruikbaar plastic of karton zijn bij ons verkrijgbaar.

Herbruikbare en uitwasbare plastic producten zullen met andere woorden niet verboden zijn en zal je nog steeds via 4UStore kunnen verkrijgen. Wel worden de lidstaten verplicht om een ontmoedigend beleid te voeren. Dit zal zich voor een aantal producten laten vertalen in opschriften en labels die de recyclingmogelijkheden en de negatieve impact op het milieu benadrukken. Uiteraard zullen de bij 4UStore verkrijgbare producten aan de noodzakelijke vereisten voldoen. Daar kan je van op aan.

Plastic tasjes worden overigens niet verboden. Hier blijven de lidstaten immers vrij om zelf een ontmoedigend beleid te voeren. In Nederland laat zich dat al sinds 2016 vertalen in een verbod op gratis plastic tasjes. Hier zal niets wijzigen. Ook voor plastic wegwerpproducten die worden gebruikt voor het verstrekken van geneeskundige zorg, gelden uitzonderingen.

Wordt vervolgd…

Nu is het nog even afwachten tot het verbod ook effectief in werking treedt. Wij zitten met tientallen duurzame alternatieven alvast klaar om jou van uitwijkmogelijkheden te voorzien. Bovendien zullen we ook na 2021 ons assortiment steeds ­blijven verduurzamen. Dat is geen overbodige luxe, want de Europese lidstaten hebben ook het engagement aangegaan om het gebruik van plastic steeds verder terug te dringen. De komende jaren zullen steeds striktere maatregelen dan ook hun intrede doen. Wees daar maar zeker van.

LET'S TALK ABOUT #plastic - Bij 4UStore vind je nu al diverse duurzame disposables terug. Het gaat onder andere om kartonnen koffiebekers, herbruikbare plastic brasserieglazen, papieren rietjes met FSC-keurmerk, biologisch afbreekbare borden en houten bestek. Maak gebruik van de overgangsperiode en probeer ze alvast uit, opdat de overstap soepel kan verlopen. Twijfel je over de geschiktheid? Neem dan contact op met onze klantendienst. Wij informeren jou graag. Ook indien één van de door jou gebruikte producten nog niet over een toegelaten alternatief beschikt, mag je ons steeds contacteren. Wij doen voor jou het nodige. Zoals je het van ons gewoon bent.